Kaffe: Verdens beste og verdens verste drikk?

Kaffe er for noen en nødvendighet, for andre en nytelse. Enkelte drikker det hver dag, gjerne i store mengder, uten å være særlig bevisst på det. Norge er blant topp 3 nasjoner som drikker mest kaffe, sammen med Finland og Island, ifølge statistikk. En rapport om norske kaffevaner oppgir at kaffedrikkere gjennomsnittlig konsumerer 4 kopper per dag, det utgjør nærmere 20 millioner kopper kaffe per dag totalt! Da skulle man tro at kvalitet er viktig, og det er det også for noen.

De siste årene har det utviklet seg et lite skille hos kaffe-drikkere i Skandinavia. De som importerer og brenner kaffebønner i mindre skala har gradvis gått over til kaffe med mer preg av bær og fruktige toner. Kaffebønnene, som egentlig er et bær og ikke en bønne, brennes lysere for å få disse smakene frem. På den andre siden har du de som foretrekker mørk/kraftig kaffe og de som vil ha espresso med melk og/eller søtning. Her blir forskjellen egentlig så stor at man snakker om 3 ulike ting: Svart kaffe, kaffe-drikker(eks. Latte, Mocha, Frappucino) og lysbrent, ofte håndbrygget kaffe.

Photo: Unsplash.com
Photo: Unsplash.com

Kvalitetsmessig er det store forskjeller. Espresso-kaffen som brukes til kaffe-drikker er sjeldent god. Den trenger heller ikke være det, ettersom smaken uansett kamufleres med melk og andre tilsetninger. Svart kaffe som Nordmenn drikker mest av holder heller ikke så god kvalitet da dette som oftest blir produsert av gigantiske selskaper med fokus på kapital og profitt. Kaffebønner samles inn fra x-antall kaffeplantasjer som blandes til en såkalt “blend”. Dette gir liten mulighet for oppsporing, lite særegen preg på smak og større sannsynlighet for muggsopp og andre urenheter. Her er det mellommenn, importører og franchise-eiere som sitter med fete overskudd mens bonden ofte sliter økonomisk. Fair-trade er en bevegelse som skal virke mot dette.

Third-wave-coffee er en bevegelse som fokuserer på “single-source”. Det betyr at bønnene er hentet inn fra én eller noen få kaffeplantasjer i samme region. Handelen av disse bønnene foregår med færre mellomledd og tettere relasjon mellom bonde og importør. Kvaliteten er ofte bedre, da dårlig vare vil få større konsekvenser for bonden. Resultatet er lysbrent kaffe av høy kvalitet.

Photo: Unsplash.com
Photo: Unsplash.com

Alle typer kaffe inneholder virkestoffet koffein. Det er dette som gir kaffe den oppkvikkende effekten. Koffein har en halveringstid på 5-6 timer. Mengden koffein avhenger av bryggetiden. Kokekaffe og franskpress trekker ut mer koffein enn espresso og håndbrygg. Mer om det her. Mange vil ha effekten fra koffein, fordi de ønsker bedre fokus og følelsen av våkenhet.

Men hvordan fungerer koffein? Koffein stimulerer i hovedsak tre ulike reaksjoner i kroppen:
1. Stimulerer frigjøring av stresshormoner: kortisol og adrenalin
2. Blokkerer adenosine-reseptorer i hjernen
3. Reduserer re-opptak av dopamin(lykkefølelse

 
Coffeine.png
 

Første mekanisme skyldes altså stresshormoner som gjør at du føler deg mer energisk. Du får ikke mer energi, men du frigjør lagret energi som en stress-respons (overlevelse). Adenosine er et hormon som hoper seg opp i hjernen vår når vi bruker den. Det er et biprodukt av hjerne-aktivitet. Dette hormonet medfører følelse av slitenhet/tretthet, som gjør at du vil slappe av eller sove. Tenk en lang dag på jobb, skole eller biltur, hvor verken frisk luft, vann eller mat hjelper. Du trenger hvile. Den tredje mekanismen innebærer at dopamin, et lykkehormon som frigjøres i hjernen, forblir i hjernen lengre. Dermed får man en økt følelse av glede og motivasjon.

*Kaffe inneholder også stoffer som reduserer sult-følelsen. Dermed egner det seg godt i kombinasjon med periodisert faste. Denne kombinasjonen tas i bruk med suksessen fettkaffe.

For folk flest er dette ufarlige effekter, men det kan også forårsake ubalanse. Dersom man egentlig opplever tegn på energi-svikt, nedsatt restitusjon og svekket immunforsvar i en periode med stor belastning, men likevel maskerer dette med å drikke kaffe kan man få problemer. Man overstyrer kroppens egne signaler for ro og hvile. Utfallet kan bli utbrenthet/utmattelse.

overtenning.jpg

Enkelte tåler koffein så dårlig at de får helt andre effekter, nemlig følelse av indre uro og hjertebank. En slik koffein-sensitivitet kan føre til over-tenning av nervesystemet selv med små mengder. Ofte har man også nedsatt evne til å bryte ned koffeinet, slik at effektene varer lengre enn vanlig. Dette medfører at kroppen blir overstimulert og det kan ta mange timer å “komme ned igjen”. De-caff eller koffeinfri kaffe kan være et godt alternativ for den som er sensitiv. Disse bønnene går gjennom en prosess som fjerner mesteparten av koffeinet, dog ikke alt. Enkelte som kutter ut kaffe får også en hodepine de første dagene, dette skyldes at caffeinet påvirker blodårene i hjernen. Kutter man ut kaffe brått utvider blodårene seg mer en normalt, dette medfører press på nerver og dermed smerte.

Kort oppsummert kan man si at kaffe som i utgangspunktet var en seremoniell drikk har blitt en hverdagsvane tilgjengelig for hele verdens befolkning. De rike landene drikker mest og tjener mest på drikken. Kaffens stimulerende stoffer påvirker oss i ulik grad. Hvis man er sensitiv bør man unngå store mengder, spesielt kaffe med lengre brygge-tid. Velger man kaffe fra Fair-Trade eller mindre importører sikrer man rettferdig betaling til produsenten. Det koster litt mer, men det bør vi ta oss råd til.

Previous
Previous

Grunntrening for alle - Har du prøvd Hypopressiv Trening? (1/2)

Next
Next

Fermentert mat: Hvordan kan noe så godt være så sunt?